Prvaci Hrvatske 2017./18.

Sezona 2017./18. po mnogočemu će ostati zabilježena u povijesti našeg kluba. Seniori su nadišli najoptimističnija očekivanja i postali državni prvaci, a prije toga po prvi puta u 26 godina osvojili turnir kojeg organizira HK Trešnjevka. Odradili smo i prve prave pripreme, i to u hokejaški velikoj Nizozemskoj.

Što reći? Trešnjevka je prvak Hrvatske u hokeju na travi! Kako je jedan mali klub “iz susjedstva”, kojeg sačinjavaju mahom trešnjevčanke i trešnjevčani ostvario ovakav pothvat zanimalo je i Večernji list te 100posto.hr, a i revni Hockeyourself napravio je iscrpnu analizu našeg uspjeha u dva dijela (prvi i drugi). Ovdje pročitajte našu priču iz trešnjevačke perspektive.

HK Trešnjevka – prvak Hrvatske! Pogledajte snimke golova na utakmicama protiv Mladosti i Zeline. Foto: Dario Vuksanović

Početak sezone

Cilj za ovu sezonu bio je isti kao i dosadašnjih godina: plasirati se u playoff. Na pragu otvaranja sezone naši su dečki osvojili Memorijal Nenad Odorčić – u 26 godina njegovog postojanja po prvi je puta seniorima Trešnjevke uspjelo osvojiti 1. mjesto na turniru kojeg organizira naš klub. Uvijek smo bili dobri domaćini; bili smo to, nadamo se, i ove godine, ali uz jednu malu, prethodno spomenutu iznimku.

Valja na početku napomenuti kako je ove godine došlo do izmjena u sustavu natjecanja u Prvenstvu Hrvatske. Da nije, Trešnjevka bi ovu sezonu odigrala u drugoj ligi.

Nakon dvije godine odsustva u ekipu se vratio Mario Mucić. Unatoč novčanoj ponudi iz Nizozemske, odabrao je igrati hokej u klubu u kojem je potekao, s prijateljima s kojima je odrastao, u kvartu u kojem živi. Kako se sustav natjecanja izmijenio i sve seniorske ekipe objedinjene su u prvu ligu, znali smo da ćemo s Mario biti puno jači.

Sezona je službeno otvorena pobjedom Trešnjevke protiv ekipe Zeline koja je u sezonu ušla s velikim ambicijama da vrate naslov prvaka Hrvatske. Na toj su utakmici bili ponešto oslabljeni te su poraženi na našem Hokejskom centru. Već je tada postao očigledan problem nedovoljnog broja igrača koji je mučio našu seniorsku ekipu ove sezone te je Goran Jamičić, kao trener ekipe, na toj utakmici morao i igrati.

Kao i u svakom (polu)amaterskom sportu, izazov paralelnog vođenja “privatnog” i “sportskog” života naših seniora uvijek je prisutan i utječe na odaziv na treninge i utakmice. Većina naših igrača radi ili studira. Rade i vikendima, rade u terminima treninga, rade kako bi ostvarili prihode za samostalan život. Onima koji studiraju predavanja se nekada preklapaju s treninzima, a u periodima ispitnih rokova moraju pojačano učiti te sport pada u drugi plan. Planiranje obaveza te kontrola nad vlastitim rasporedom i prioritetima vrijedne su vještine koje će našim savjesnim igračima biti od koristi kroz čitav život.

Polusezonu smo završili na drugom mjestu, što nam je dalo poticaj i priznanje da smo na dobrom putu za ostvarenje našeg cilja.

U dvorani

Krajem jeseni krenula je dvoranska sezona. Naš plan i očekivanja bili su isti kao i u “vanjskom” hokeju. Sezona je formalno startala krajem siječnja kada su dva naša seniora, kapetan Zvonimir Vuk i Mario Mucić završili reprezentativne obaveze i odigrali Europsko prvenstvo. Izborili smo playoff. 

Na jednoj je utakmici Mario Mucić doživio tešku ozljedu. Pri jednoj obrani kratkog kornera kasno je uočio lopticu koja ga je bizarno pogodila ispod zaštitne maske u čeljust. Iako se vratio na teren, kasnije je ustanovljeno da se radi o složenom prijelomu donje čeljusti.

Došao je i dan playoffa, a Mario se još oporavljao. Ipak je nastupio, za što zasluge možemo pripisati njegovoj snažnoj volji. Polufinale je obilježeno jednom našom nesmotrenom reakcijom na sudačku odluku te se s igračem manje nismo mogli dobro obraniti. Na kraju smo osvojili 3. mjesto na dvoranskom Prvenstvu Hrvatske.

Proljetni dio sezone

Za mnoge članove kluba vrhunac sezone bio je put u Nizozemsku. Inicijativa naših igrača te vođe ekipe Roberta Vuka urodila je organizacijom odličnih priprema za nastavak sezone i sjajnog sportskog i životnog iskustva za igrače. Zajedničkim snagama prikupili smo potrebna financijska sredstva. Kada je sve trebalo biti spremno za pokret, važni igrači Mušnjak i Marko Mucić zbog poslovnih obaveza nisu mogli krenuti s nama. Pozvali smo dva naša kadeta da nam se pridruže; seniori Dombay i Briški nisu u potpunosti bili zaliječili svoje ozljede.

Naš je klub po prvi puta organizirao ovakvo putovanje i pripreme za seniorsku ekipu. Iskustvo je bilo značajno za sve koji su sudjelovali. U pripremnim utakmicama ubilježili smo tri poraza – nismo se uspjeli taktički uigrati, no zajedništvo koje je proizašlo iz ovog putovanja bilo je ono najvrednije za ekipu.

Seniori HK Trešnjevka na stadionu nogometnog kluba Ajax u Amsterdamu. Više o putovanju u Nizozemsku pročitajte ovdje.

U nastavku Prvenstva Hrvatske ekipu je ponovno morila brojnost na treninzima i utakmicama. Seniorskoj ekipi priključili smo pet kadeta. Dečki su odlično prihvaćeni, kako i nalaže kultura našeg kluba. Pred kraj Prvenstva usredotočili smo se na strateške detalje. Jedinu grupnu video analizu protivnika imali smo pred playoff, za utakmice polufinala i finala. Tu smo se dobro pripremili, uvidjeli što trebamo poboljšati i kako bismo trebali igrati.

Završnica prvenstva – Playoff

U playoffu veliku ulogu igra mentalitet svakog natjecatelja. Primjenili smo iskustva iz Nizozemske i posljednjeg poraza u Prvenstvu protiv Mladosti, i to nas je sve zajedno usmjerilo prema cilju. U obje utakmice playoffa igrali smo protiv favoriziranih ekipa. I da nije završilo našim povijesnim uspjehom, prvim osvajanjem Prvenstva Hrvatske od osnutka kluba 1960. godine, mogli smo si međusobno pogledati u oči i reći da smo dali sve od sebe.

U playoffu jedan je igrač briljirao. Od osam postignutih golova Trešnjevke, Mario Mucić zabio je šest. Osvajanje titule dočekao je s ozljedom lista, uslijed napora. Imali smo i najboljeg golmana završnice, Ivana Branjuga. U obje utakmice borili smo se bez kompromisa i svatko se trudio napraviti svoj dio taktičkog zadatka uz što manje pogrešaka.

Seniorke

Ekipi seniorki ove se sezone pridružila Sixtine iz Belgije koja je odigrala važne utakmice za Trešnjevku. Završivši razmjenu studenata u sklopu programa Erasmus, Sixtine se sada vratila kući, i Trešnjevka joj želi sve najbolje u nastavku njene studentske i hokejske karijere. Za seniorke je zaigrala i naša Antonija koja je pokazala veliku zrelost i ostvarila značajan doprinos u seniorskoj kategoriji, iako još uvijek igra za kadetsku ekipu Trešnjevke. U par utakmica pripomogle su i mlade nade Lucija i Petra.

Seniorke su u dvoranskom Prvenstvu Hrvatske izborile playoff pobjedom protiv ekipe ZHC Pomladak, dok u “vanjskom” Prvenstvu traje borba s dolascima na utakmice, ali i treninge. Poseban izazov donijela je i ozljeda ruke golmanice Željke, koja je sada srećom zaliječena i nastavlja predano braniti boje kluba.

Seniorke u Zelini – veliko hvala Sixtine na njenom doprinosu našem klubu ove sezone.

Mlađe kategorije

Trešnjevka se natjecala i u kategorijama mlađih pionira, pionira, mlađih kadeta i kadeta u Prvenstvu Hrvatske. Nismo ostvarili zapažene rezultate, no definitivno smo pokazali napredak u igri.

U kategoriji mlađih pionira cijelu smo sezonu imali problem s odazivom na utakmice. Iako nas na popisu ima dvostruko više, najčešće smo utakmice igrali s jednom ili dvije zamjene. Kadeti su također igrali s minimalnim dopuštenim brojem igrača, nekada i s manje od toga. Među pionirima i mlađim kadetima imamo pojedince koji su po tehničkoj izvedbi ravnopravni ponajboljim hokejašicama/hokejašima u ostalim klubovima. Popunjenost u svim kategorijama još uvijek predstavlja glavni izazov u radu. U proljeće ove godine odradili smo nekoliko prezentacija hokeja u Osnovnoj školi Ljubljanica, iz koje se desetak djece upisalo u našu školu hokeja. Svoje prve utakmice zabilježili su na dječjem turniru Memorijal Boris Farkaš.

Za trenere u klubu bitno je da nakon otprilike godine dana treniranja djeca pokazuju bolju primjenu tehničkih znanja i razumijevanje hokejske igre. Napredujemo u tome i trudimo se imati aktivnu ulogu u socijalizaciji i odgoju djece kroz sport.